Our Newsletter


NR Bashirah

Produk : Bioprune Junior

Mengamalkan pengamalan Bioprune Junior sejak November 2010

Hasilnya, saya sentiasa bertenaga meskipun banyak aktiviti di sekolah. Masalah mengantuk di dalam kelas juga dapat di atasi dan saya lebih focus di dalam kelas. Alhamdulillah, pencapaian akademik semakin meningkat. Semoga ianya akan berterusan, Insya Allah ..
 
Date of Posting: 29 December 2011
Posted By: Aishahtul Fatihah
17 Tahun , Sekolah Menengah Vokasional Sungai Petani 2 , Kedah
Produk : Bioprune Junior

Saya bersekolah di sekolah asrama , aktiviti sentiasa padat , mudah letih dan kurang penumpuan. Ibu memberikan saya Bioprune Junior sejak awal Oktober 2010 , kesannya amat ketara...kini , saya amat bertenaga dan daya tumpuan semakin fokus , segala yang diajarkan mudah difahami dan diingati...Saya akan mengesyorkan kepada semua rakan di sekolah saya agar semua cemerlang dalam pelajaran....Moga prestasi saya menjadi lebih baik dari sebelum ini. Alhamdulillah ..
 
Date of Posting: 29 December 2011
Posted By: Nur Azila Ilhami Binti Zun
14 Tahun , Sekolah Menengah Sains Bagan Datoh , Perak
Produk : Bioprune Natural

Mengamalkan pengambilan Bioprune Natural sejak mengandung

Pengalaman : Alhamdulillah , saya telah mengamalkan Bioprune Natural semasa mengandungkan anak yang ke-6..Ingin saya kongsikan pengalaman saya semasa melahirkan anak ke-6, saya merasakan satu pengalaman yang amat berharga. Kurang rasa lemah badan , sentiasa bertenaga , kurang rasa lapar dan amat bersyukur dengan keringanan yang Allah berikan semasa proses melahirkannya. Bayi juga dalam keadaan yang baik.Saya amat mengesyorkan semua ibu-ibu yang sedang mengandung boleh mengamalkan Bioprune Natural untuk kebaikan anda dan bayi yang bakal dilahirkan.
 
Date of Posting: 29 December 2011
Posted By: Salmiah Binti Shuaimi
40 Tahun , Bota Perak
Produk : Khall Dates Cider , Gagah Perkasa

Pengalaman : Amat memberangsangkan selepas mengamalkan GP . ‘Prestasi’ saya bertambah dari sebelum ini. Saya dan isteri amat berpuas hati. Alhamdulillah.
 
Date of Posting: 29 December 2011
Posted By: Nizamuddin
35 Tahun, Changlun kedah
Masalah : Gout, Kolestrol

Produk : Khall Dates Cider , Bioprune Natural

Mengamalkan pengambilan Khall Dates Cider dan Bioprune Natural selama 2 bulan
Pengalaman : Alhamdulillah berat turun 8 kg, kesihatan bertambah baik dan dapat melaksanankan pelbagai tugasan dengan lebih bertenaga . Syukur kepada Allah
 
Date of Posting: 29 December 2011
Posted By: Haji Ahmad Bin Haji Halimi
66 Tahun , Kulai Jaya Johor
Produk : Khall Dates Cider , Bioprune Junior

Saya telah mengamalkan khall dan Bioprune junior. Badan rasa segar dan cergas, boleh berfikir walaupun dalam keadaan penat. Tenaga maintain , kerja design lebih mudah disiapkan kerana idea datang dengan mudah. Syukur ..
 
Date of Posting: 29 December 2011
Posted By: Fatin Amirah Binti Jamaluddin
Pelajar UiTM Jurusan Fashion Design
Masalah : Keputihan

Produk : Jus Cantik

Alhamdulillah ,Setelah menggunakan Jus Cantik saya begitu berpuashati kerana merasakan ianya amat berkesan terhadap diri saya. Kini,saya tidak perlu lagi menggunakan panty liner selepas mengamalkan Jus Cantik , masalah keputihan juga dapat diatasi dengan mudah. Kulit makin cerah berbanding sebelumnya ,tenaga makin bertambah , tidak mudah mengantuk dan lapar seterusnya banyak membantu mengamalkan diet yg baik.Alhamdulillah , kulit wajah semakin berseri. Ia amat berbaloi..
 
Date of Posting: 29 December 2011
Posted By: Norizan Binti Sidek , 37 Tahun
Marang , Terengganu
Masalah : Kanser Usus

Produk : Khall Dates Cider , Jus Cantik , Bioprune Natural

Saya menderita masalah kanser usus . Tak boleh berpuasa walaupun sehari . Guru saya perkenalkan Khall kepada saya dan saya amalkan. Selepas 2 bulan , masalah usus saya berkurangan , saya dapat berpuasa dengan baik . Alhamdulillah
 
Date of Posting: 29 December 2011
Posted By: Pn . Noraini Margono
Johor Bharu , Johor
Produk : Khall Dates Cider , Jus Cantik

Mengamalkan pengambilan khall dan jus cantik selama 2 minggu

Saya mengalami masalah gastrik selama 4 tahun. Pelbagai produk kesihatan yang saya telah gunakan namun masih tidak membantu mengurangkan masalah gastrik saya. Apabila mengikuti rancangan tajaan nrbashirah di Perak fm yang menceritakan tentang Khall yang boleh membantu mengurangkan pelbagai masalah termasuk Gastrik lalu saya terus mencubanya.Dalam masa 2 minggu menggunakan Khall Dates Cider nrbashirah , saya dapat rasakan masalah saya makin berkurang . Selain itu , saya juga mengamalkan Jus cantik dan hasilnya kulit semakin tegang dan halus walaupun diusia 50 an. Alhamdulillah...
 
Date of Posting: 29 December 2011
Posted By: Roziah Binti Mat Esa
Batu Gajah , Perak
Produk : Khall Dates Cider

Mengamalkan pengambilan Khall selama 6 bulan

Alhamdulillah kini kesihatan semakin bagus , tidak perlu pembedahan , penglihatan semakin terang dan tidak mengantuk ketika memandu . Semakin ceria . Alhamdulillah .
 
Date of Posting: 23 December 2011
Posted By: Jamaluddin Bin Hassim Jamal
Batu Kurau Taiping

Soalan Lazim

 

S: Berapakah umur kanak-kanak yang paling sesuai dan produk apakah yang sesuai?
J: Seawal 2 tahun , 1 sachet/sehari – Bioprune Junior

S: Bolehkah wanita mengandung makan produk & apakah produk yang paling sesuai? Produk utk perempuan selepas bersalin?
J: Tidak digalakkan wanita mengandung ambil khall kerana khall ini ada rasa sedikit masam. Untuk wanita yang mengandung hanya sesuai ambil Bioprune Natural sahaja. Selepas bersalin boleh ambil pakej wanita (Khall,Jus Cantik, Bioprune Natural)

S: Produk Jus Cantik sesuai dari umur berapa ke berapa? Budak perempuan yang masih bersekolah/belajar di IPTA/IPTS sesuai tak utk memakannya? Adakah perempuan yang belum berkahwin tidak boleh memakannya?
J: Jus Cantik sesuai diambil oleh perempuan yang sudah datang haid. Tidak digalakkan mengambil Jus Cantik ketika haid, sambung semula selepas bersih haid.

S: Bolehkah pesakit darah tinggi,kencing manis,lemah jantung memakan produk tetapi masih mengambil ubatan hospital/klinik? Adakah pesakit boleh berhenti memakan ubatan hospital/klinik jika telah mula makan produk?
J: Teruskan mengambil ubat hospital sehingga dapat nasihat dari doktor. Sila jarakkan masa pengambilan ubat hospital dengan produk nrbashirah..

S: Apakah akan ada kesan sampingan bagi sesiapa yang telah mula makan apa-apa saja produk?
J: Kadang-kadang berlaku kesan sampingan tapi hanya semenatara sahaja. Bergantung kpd individu.

S: Adakah akan berbahaya jika seseorang yang memakan khal lebih dari 20ml sehari semalam? Adakah had yang perlu diketahui samada dari segi umur/penyakit?
J: Tiada masalah

S: Adakah tidak mendatangkan mudarat sekiranya seseorang itu mengamalkan 3 jenis produk dalam sehari semalam spt waktu pagi mkn khal,waktu ptg makan Bioprune natural & waktu mlm mkn gagah perkasa/jus cantik?
J: Amat digalakkan

S: Apakah produk yang terbaik utk rabun mata (jauh/dekat/silau) & kuat memori?
J: Amat sesuai mengambil Khall dan Bioprune Natural ..

S: Produk apa yang sesuai untuk Ibu yang menyusukan anak dan ada kesan sampingan tak samada pada ibu dan pada bayi ?
J: Untuk ibu yang menyusukan anak amat sesuai amalkan khall dates cider kerana salah satu fungsi khall (cukakurma) menurut ibnu sinar dapat menambah susu ibu .. tiada kesan sampingan

S: Produk apa yang sesuai selepas bersalin?
J: Khall Dates Cider – Untuk menambah susu ibu, Jus Cantik – Memperbaiki sistem peranakan

S: Dimana letaknya kilang memproses produk nrbashirah?
J: Di Kuala Kangsar

S: Jika ambil Jus Cantik boleh ke makan pil manjakani?
J: Boleh, tapi dalam jus cantik dah ada manjakani

S: Adakah Khall sangat masam, apa perbezaan Khall keluaran nrbashirah dengan yang lain?
J: Khall yang lain adalah dari cuka kurma mentah, Khall Dates Cider nrbashirah adalah formulasi cuka kurma iaitu cuka kurma mentah digabungkan dengan pelbagai makanan sunnah seperti madu, habbatussauda, kismis dan juga bahan tradisional minyak kelapa dara yang menghasilkan satu rasa yang lebih sedap dan unik berbanding cuka kurma yang ada dipasaran.

S: Adakah kanak-kanak boleh mengamalkan khall ? kalau boleh bermula dari umur berapa?
J: Boleh, Cuma kami tidak galakkan, jika nak beri khall juga boleh beri pada kanak-kanak yang berumur 3 tahun ke atas dan cuba kawal dos nya. Digalakkan beri kanak-kanak Bioprune Junior sebab ia memang sesuai untuk kanak-kanak . Selain itu, dalam Bioprune Junior ada Khal juga.

S: Sudah berapa lama Khall dipasaran?
J: Khall mula dipasarkan pada Jan 2010

S: Semasa haid khall tidak digalakkan untuk diminum, tetapi Bioprune & Jus Cantik boleh minum tak?
J: Semua produk tidak digalakkan

S: Khall adalah sejenis cuka, bukankah cuka hanya akan menyebabkan badan lebih berasid? Bagaimana khall dapat mengimbangkan asid-alkali dalam badan?
J: Menurut kitab Qanun Fi Attib (Ibnu Sina) ia baik untuk badan

S: Tidakkah produk-produk ini mengandungi bahan pengawet dan jika diambil secara berterusan boleh memudharatkan tubuh badan?
J: Tidak, Cuka adalahh pengawet yang Natural

S: Hadis berkaitan khall yang nrbashirah siarkan adakah sahih atau lemah? Ini kerana sudah banyak buku saya baca tentang cara pemakanan dan diet Rasulullah s.a.w tetapi tidak ada satu pun yang menyebut tentang khall dan juga tidak dinyatakan yang baginda menjadikan khall itu diet seharian baginda .. komen …
J: Riwayat Muslim – Sahih
Riwayat Ibnu Majah – Lemah
Namun, kita boleh beramal dengan hadis dhoif dalam bab-bab kehidupan yang tidak melibatkan hukum ibadat dan aqidah. Produk buatan tangan orang kafir yang mendapat persijilan halal dari Jakim yang itu tidak sahih kehalalan (syubhah).